17.3.2016

Myanmar 4/4 - Yangon

Yangonissa koettiin ihmeellinen junamatka, kun päätettiin matkustaa koko kierros paikallisella kehäradalla (circular railway).

Kolmen tunnin kierros maksoi noin neljä senttiä (tällaiset hinnat myös Suomeen kiitos). Matkan varrelta oli kivaa katsella maisemia. Juna kulki niin hitaasti, että pystyttiin helposti pälyilemään riittävällä tarkkuudella paikallista elämää.

Kuitenkin maisemia mielenkiintoisempaa oli seurata, mitä junassa sisällä tapahtui. Junassa ei ollut mitään paikkalippuja, eikä oikeastaan penkkejäkään, joten vaunun keskiosaan sai mahdutettua kaikenlaista.

Juna lastattiin lähtöasemalla täyteen kukkia. Kivaa, ajateltiin, koska ne olivat nättejä. Me ei silloin tiedetty tarkasti, oliko junan pääasiallinen tarkoitus toimia paikallisten vai turistien liikuttajana, joten ajateltiin jopa, että ne olivat vaunussa miellyttämässä meitä turisteja.

Heti pääteaseman jälkeen vaunuun lastattiin saavillinen kanoja. Kanat oli jaloistaan sidottu ja selvästi jollain huumattuja, mutta kuitenkin elossa. Ahdistavaa.

Kanojen ja kukkien määränpää saavutettiin, mutta pian sen jälkeen kyytiin saapui erilaisia (koiranruoka)säkkejä. Niillä ei ollut omistajaa, vaan joku heitti ne kyytiin ja muutaman aseman päässä ne haettiin pois.
Katseltiin touhua huvittuneena ja ihailtiin maaseudun riisipeltoja, kunnes eräällä asemalla meidän selkiin tultiin koputtamaan.

Huonekaluja, kuinkas muutenkaan. Vaunuun lastattiin kaksi kaappia ja matka jatkui taas normaalisti. Paikalliset nauroivat meille kun me naurettiin huonekaluille.

     

Kehäradan ulkolaidalla oltiin jo tosi maaseudulla. Pohdittiin, miltä riisipellot näyttävät ja ihmeteltiin paikallisten hökkeliasuntoja. Huonekalut pääsivät turvallisesti perille ja me luulimme paluumatkan olevan rauhallinen.

Tietty oltiin väärässä! Yhdellä asemalla vaunun ovista heitettiin sisään erilaisia nyssäköitä täynnä erilaisia kasviksia ja salaatteja. Kaupungissa oli ilmeisesti toripäivä. Farmarit hyppäsivät itsekin vaunuun ja asettelivat nyssäköitään matkustajien jalkotiloihin ja syleihin. Yhtäkkiä koko vaunun lattiatila oli täynnä ruokaa.

Vähän erilaiset hygieniamääräykset elintarvikkeiden suhteen kuin Suomessa!