15.3.2016

Myanmar 3/4 - Bagan
Myanmarissa seikkailu jatkui Mandalaystä Baganiin. Matka taitettiin jokea pitkin kymmenen tunnin päiväristeilyllä. Me vietettiin koko päivä laivan kannella fleece-peittoihin kääriytyneinä bambutuoleissa köllötellen ja vuorotellen nukuttiin, syötiin ja opiskeltiin. Itse olin ladannut puhelimeen muutaman luennon ääniraidan ja sain koulua siten ihan tehokkaasti eteenpäin - nykyaikaa!

Baganin satamassa piti maksaa kaupunkiin sisäänpääsymaksu. Maksaminen kismitti silloin, koska sitä ei oltu huomioitu budjetissa, mutta heti kaupungin sisäpuolella sen merkityksen ymmärsi.

Koko kaupunki oli yksi valtava ulkoilmamuseo.

Kaupungin siluetti oli täynnä pagodoita. Pagoda tarkoittaa buddhalaistemppeliä, joka on rakennettu tornimaiseksi tai pyramidin muotoon. Rakennuksissa oli sisällä buddhia. Käyttökelposta sisätilaa niissä oli vain vähän, joten pagodat toimii lähinnä muistomerkkeinä.

Pagodoita oli niin paljon, ettei niiden määrää voinut siluetista laskea. Mulle ne näyttäytyivät kuin rikkaruohoina, jotka kasvoivat siellä täällä eri kokoisina ryppäinä.

Baganissa ei ollut liikaa liikennettä, joten me, ja kaikki muutkin turistit, liikuttiin kaupungissa skoottereilla. Tarkistettiin, ettei matkavakuutus riitä kattamaan skootterionnettomuuksia, mutta päätettiin silti uskaltaa. Onneksi, se oli hurjan hauskaa!
Me ajeltiin kaupunkia ristiin rastiin ilman karttaa ja suunnitelmaa. Välillä eksyttiin päällystämättömiltä teiltä hiekkateille. Kerran eksyttiin vielä hiekkatieltäkin offroadille ja lopulta ajettiin erään pellon läpi. Naurettiin hulluna ja mä kiljuin kavereille siitä, kuinka suuri kunnia on ollut tavata niin hienoja ihmisiä. 

Hahaha vieläkin muistan miltä tuntui ajaa uritetun pellon läpi niin, että pottakypärä pomppi nenällä. Potan alta ei nähnyt mitään. 


Me vietettiin Baganissa yhteensä kaksi kokonaista päivää kierrellen pagodoita ja ihmetellen paikallisten eloa. Mun mielestä se oli täydellinen pituus, muuten oltaisiin jouduttu pagoda-ähkyyn.