14.3.2016

Myanmar 1/4 - general talk

Tänään recess-viikosta on kulunut yli kaksi viikkoa, joten alkaa olla korkea aika kertoa myös reissusta myös Myanmarin osalta.

Itse en tiennyt Myanmarista oikeastaan mitään etukäteen. Perustietona mainittakoon, että Myanmar sijaitsee Thaimaan ja Bangladeshin välissä ja on Singaporesta katsottuna kaukana pohjoisessa. Siellä siis on kylmä yöllä.


Myanmarilla on ollut niin värikäs historia, että mun pitäisi lukea siitä jotain muutakin kirjallisuutta kuin wikipedia-artikkeli, jotta voisin siitä riittävällä uskottavuudella kirjoittaa. Toisen maailmansodan jälkikahinoissa briteistä itsenäistynyt Burma on käynyt läpi kaikenmaailman kansannousut, joukkomurhat ja -vainot. Maata hallitsi sotilashallinto, mikä ei selkeesti ollut hyvä juttu.

Suurimmat lähiajan muutokset tapahtuivat 2007-2008 kun satatuhatta buddhalaismunkkia ryhtyi mielenosoitukseen sotilashallintoa vastaan. Mielenosoituksen jälkeen Myanmarissa riehui trooppinen sykloni, joka tappoi myöskin satatuhatta, jolloin maan sotilashallitus oli aikamoisen pulassa ilman ulkomaista avustusta.

Maan ulkorajat olivat olleet sykloniin asti suljetut niin, että maahan ei päässyt ulkomaalaisia ja myanmarilaiset eivät päässeet reissaamaan ulkomailla. Sykloni pakotti avaamaan rajat tavara-avustuksille, ja katastrofin jälkeen järjestettiin kansanäänestys uudesta perustuslaista. Sitten tuli parlamenttivaalit ja presidentti, maan rajat avattiin ja kaikkea hyvää.

Käytännössä Myanmarissa on käynyt turisteja siis ainoastaan viimeisen kymmenen vuoden ajan. Paikallisten mukaan maa on kehittynyt hurjasti, vaikka paljon töitä siellä on tehtävä edelleen. Köyhyys näkyy kaikkialla ja poliittinen tilanne tuntuu edelleen olevan arka. Niin paljon paikallisilla on edelleen intoa puhua siitä.


Me vierailtiin Myanmarin kolmessa kaupungissa: Mandalayssa, Baganissa ja Yangonissa.

Lyhyesti kaupunkeja voisi kuvata seuraavasti: Mandalay oli ihan hirveä ja siellä muistan toivoneeni, ettei seuraavat kaupungit olisi samanlaisia. Mielipiteeseen tosin saattaa vaikuttaa, että siellä ollessa oltiin kaikki kipeitä ja väsyneitä, joten mieliala ei ollut kovin positiivinen.

Bagan oli yksi iso ulkoilmamuseo ja Yangon oli kehittynyt suurkaupunki. Molemmat olivat oikein siistejä ja suositeltavia matkakohteita.

Randomilla valitut kolme kaupunkia osoittautuivat siis oikein hyväksi komboksi. Mun mielestä jokainen kaupunki ansaitsee oman tekstinsä, joten kirjoittelen niitä tänne tulevina päivinä.